Scurt istoric al activităţii comisiei de comerţ

 

 

 

 

Înfiinţată în anul 1993 din iniţiativa a 6 Camere de Comerţ din Euroregiunea Carpatica în vederea stimulării şi dezvoltării legăturilor economice şi comerciale între regiunile pe care le reprezintă, Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din ERC, numără în prezent 9 membri (CCI Borsod - Abauj - Zemplen din Ungaria, CCI Kosice din Slovacia, CCI Rzeszow şi CCI Subcarpathia din Polona, CCI Lviv, CCI Ivano - Frankivsk şi CCI Transcarpathia din Ucraina, CCI Bihor şi CCI Maramureş din România).

Alături de aceasta, Comisia de Comerţ a Euroregiunii Carpatica a cărei Preşedinţie este deţinută din toamna anului 2003 de CCI Maramureş, a desfăşurat de-a lungul ultimilor ani, numeroase acţiuni de sprijin şi promovare a intereselor de afaceri din regiunile ERC.

Cele 3 Forumuri internaţionale organizate la Baia Mare în anii 2003, 2005 şi 2006, reprezintă o mărturie a eforturilor de lobby depuse în vederea uşurării libertăţii circulaţiei mărfurior, capitalurilor şi persoanelor în cadrul Euroregiunii Carpatica.

Prezenţa numeroasă din partea tuturor ţărilor Euroregiunii Carpatica la aceste acţiuni reprezintă o dovadă clară a interesului manifestat pentru temele abordate.

Ucraina în calitate de ţară membră a Euroregiunii Carpatica, a avut un statut aparte în condiţiile în care celelalte ţări componente ale ERC erau sau au devenit ulterior membere ale Uniunii Europene. Astfel atenţia s-a concentrat în mod deosebit asupra stimulării şi sprijinirii cooperării cu Ucraina.

Daca unele ţări au stabilit prin înţelegeri bilaterale, condiţii flexibile şi accesibile pentru o bună circulaţie a persoanelor în şi dinspre Ucraina, altele au impus reguli mai rigide care nu stimulează o creştere a legăturilor economice şi nu numai cu această ţară.

Prin intermediul programelor de finanţare europene, România a urmărit revigorarea şi intensificarea legăturilor dintre România şi Ucraina.

Cooperarea economică a reprezentat una dintre principalele priorităţi .

Prin Programul Phare de Bună Vecinătate România - Ucraina, s-au accesat finanţări europene cu scopul intensificării legăturilor economice dintre cele 2 ţări.

Pe parcursul celor 5 ani de când CCI Maramureş deţine preşedinţia Comisiei de Comerţ, s-a participat la mai multe seminarii şi conferinţe internaţionale dintre care menţionăm Conferinţa internaţională dedicată dezvoltării infrastructurii de transport în România, Ucraina, Serbia şi Muntenegru (Ujghorod, martie 2008).

De asemenea s-au prezentat rapoarte şi informări periodice cu ocazia diferitelor reuniuni ale Euroregiunii Carpatica. Astfel , rapoarte de activitate au fost prezentate sau susţinute cu ocazia Conferinţelor Euroregiunii Carpatica, desfăşurate la Niregyhaza, Presov, Ujghorod, Lvov şi Baia Mare.

Dintre planurile de viitor, amintim, extinderea Asociaţiei Camerelor de Comerţ din Euroregiunea Carpatica, la nivelul tuturor unităţilor administrative reprezentate în ERC, stabilirea statutului juridic al Asociaţiei şi recunoaşterea ei de către Eurochambres şi alte organizaţii europene, finalizarea site-ului Comisiei de Comerţ a Euroregiunii Carpatica (www.tradecarp.com) şi atragerea de fonduri pentru desfăşurarea de noi acţiuni şi activităţi, în condiţiile în care în momentul de faţă, CCI Maramureş este singura care sprijină financiar desfăşurarea activităţii Comisiei de Comerţ.